From USA with love X Valley of the Gods, Goosenecks, Mexican Hat, Monument Valley

17. 05. 2016 15:57:08
Pud sebezáchovy mi radil: křičet, utíkat nebo se aspoň počurat strachy. Rozhodla jsem se pro útok.Namířila jsem na něj objektiv a pořádně mu to natřela.Ten největší štír, co jsem kdy viděla, pelášil oranžovým pískem rovnou ke mně.

Pak jsem se probudila. Asi jsem neměla sníst k večeři tak velkou porci tacos s fazolemi. (Tak trochu zato může legislativa Utahu, která nařizuje: alkohol v restauraci pouze s porcí jídla.) Ale možná je to syndrom Ameriky, jíte, dokud vám kalhoty neprasknou. Navíc, když se tak dobře klábosí s obsluhou. Americké ženy si vůbec nemusí stěžovat, že při návštěvě restaurace jejich partner namísto čilé konverzace honí pod stolem facebook. Příjemná obsluha jim společnost manžela mnohonásobně vynahradí. Další klad Ameriky. Ovšem zase jeden z těch milníků, kdy ženy muže potřebovat nebudou. (Pánové, vzpamatujte se!)

Dnes ráno jsme nelovili bobcaty, ale kešky. V této oblasti USA nejsou na každém kroku, jako u nás, proto je výzva, vyskytne-li se nějaká zajímavá poblíž. A ta dnešní vzácná byla. Bývá odlovena jen několikrát ročně (tak málo se v Americe tomuto sportu holduje, ač z ní pochází). Zavedla nás na místní hřbitov – místo božského klidu i výhledu. Žádný panelákový hřbitov s na milimetr stejně zastřiženými tújemi, kde se náhrobní kameny dmou okázalostí zdobeny nechutnými umělými pugéty, jak jsme zvyklí z Čech. Zdejší hřbitov skutečně naplňuje pojem „odpočinek“, vyzařuje z něj klid, smíření, spojení s nebem i zemí. Hroby jsou ohraničeny různě velkými oblázky, u nich jen jméno. Toť vše. Nic víc člověk nepotřebuje. Mám hřbitovy ráda, hodně poví o lidech, kultuře a úctě k životu. Bylo to velmi příjemné zastavení. Určitě doporučuji podobné místo vyhledat (nemusíte tu hned zůstat navěky).

Po návštěvě hřbitova, jsme nemohli vynechat Valley of the Gods, ačkoli jsme jej ani neměli v plánu, ale když už jsme jeli kolem... Krásná oblast, která je posetá masivy, v nichž je možno si představovat různé objekty. Je to méně navštěvovaná lokalita, nicméně krásná a za návštěvu určitě stojí.

Co mě ale nadchlo, byla Horseshoe bend na druhou, Goosenecks. Goosenecks je místo, kde se klikatí řeka San Juan, a ač řeka není tak šedozelená, masiv není tak červený, je pro svou dvojitou kličku velmi podmanivé. Vstup do lokality pouhých 5 dolarů. Zastávka, která je vhodné i pro camping. Za zmínku stojí možnost zapůjčit raft a na řece si zadovádět. Teče velmi dobře.

Trasou jsme míjeli řadu monumentů, z nichž nejznámější je Mexican Hat. Mexičanů zde žije hodně. Přicházejí sem za prací. Nutno podotknout, že Mexičanky jsou celkem fešandy, takže to není na škodu.

Monument Valley je skutečně monumentální. Vstupné je 2O dolarů, protože místní Indiáni z rodu Navajo existenci organizace spravující Národní parky USA neuznávají. Je možno absolvovat tři trasy: pěší Wildcat trail cca 6,3 km, vyhlídkovou trasu vlastním vozem a za příplatek vyjížďku na káře s výkladem od pravého Indiána (nicméně celkem vyhozené prachy, protože trasa je nachlup stejná a Indián ani nemá čelenku a tomahavk, zastávky jsou vyměřené, aby se uspokojilo větší množství turistů. Indiáni celkem dobře chápou smysl tržního hospodářství; snad i proto na každé fotozastávce narazíte na někoho, kdo vám nenásilně nabízí pravé indiánské handmade.).

Rozhodli jsme se jako jedni z mála pro Wildcat trail. Je to trasa lehkou divočinou, kde jsem se chvílemi bořila do oranžových písčitých dun, hopsala kamenitou stezkou, co chvíli uskakovala (za hlasitého doprovodu) před ještěrkou a celou dobu se modlila, aby nevylezlo něco z těch stovek děr, které byly všude kolem mě. Občas se zvedl silný vítr, který se stáčel v malá tornáda. Jemný písek mě bolestivě bodal do obnažených částí těla. Písek mi skřípal mezi zuby, vyplivnout nešel, jen zapít. Na konci trasy jsem měla žaludek plný „šutrů“ jako pštros.

Takže to dneska zakončím podle utažského práva s dobrým jídlem a pitím, snad se pštrosího efektu brzy zbavím.

Autor: Jitka Ludvíková | úterý 17.5.2016 15:57 | karma článku: 10.72 | přečteno: 344x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 9 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 265 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 454 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 112 | Diskuse
Počet článků 41 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 612

Autorka humoristických knih, detektivních románů a knih pro děti. Vedlejší profesí optimistka, která hledá v lidech to lepší. Ráda cestuje, poznává nová místa a lidi. Věří, že smích prodlužuje život a dokáže zázraky. Píše, protože ji to baví a taky proto, že bez psaní žít neumí.

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...