Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

From USA with love XIV Death Valley

Každá země má své: Maďarsko zubaře, Česko veterináře, Německo plastické chirurgy a Amerika právníky. Reklamy na jejich služby křičí na každém kroku. Nemají valnou úroveň, ale jsou všude kolem, takže ignorovat je, je zhola nemožné.

Amerika je země právníků. Absurdní upozornění jsou na většině předmětů denní potřeby (Neházej fén do napuštěné vany! Uvařená káva je horká!), poučné vývěsky na každém rohu (Těhotné, nepijte alkohol!, Po použití WC si umyjte ruce!). Častokrát jsem si vzpomněla na perlu české kinematografie – Obecnou školu; nikoho by ani nenapadlo olizovat namrzlé zábradlí, ale když se na to upozorní, proč to nevyzkoušet! (Hned mi "upadl" fén do vany, ale na neumytí rukou jsem koule neměla!)  

Když jsme zastavili u prvního pointu v Death Valley, a vylezli z auta, teplota ukazovala 43°C. Mně došlo, že Amerika není jen země právníků a dietologů, ale i dermatologů. Neboť hned vedle nás zastavila kolona motorkářů v kožených kalhotách, bundách, tetované holky samozřejmě v kozačkách. Vůbec si nedovedu představit, jak mohli přežít sto metrový výstup na Zabriskie Point, když já bych se nejraději vysvlékla do naha a pokračovala v Evině rouše. Nutno podotknout, že v tomto bodě většina koženáčů odpadla a dále s námi nepokračovali (zřejmě pro akutní škvaření kůže).

Zabriskie Point, zrovna jako většina Death Valley mi přišla jako neosídlená planeta. Zajímavě tvarovaný reliéf krajiny, která však nemá jednoznačně definovaný charakter, což navozuje dojem, že jste každých 5 mil na jiné planetě. Jednou na zelené, pak na bílé, žluté, oranžové… Jednou je kopcovitá, pak pravidelně tvarovaná do homolí, na protilehlé straně cesty je naopak monotónní val, o pár mil dál pevný skalnatý útes, jinde zlaté písečné duny.

Ale důvod, proč sem většina návštěvníků váží cestu, je cedule s nápisem „Badwater Basin 282 stop pod mořem“. Tato oblast není nic jiného než pustá vyprahlá planina, kde nic neroste. Kde skutečně chcíp pes. A málem i já. Vyschlé hroudy země jsou obalené silnou vrstvou soli, která než cokoli jiného připomíná čerstvý sněhový poprašek. Nebýt 47°C, skutečně by mě zrak ošálil a já uvěřila, že se jedná o sníh. Snad proto tolik návštěvníků sůl líže anebo jenom proto, že je to poslední, na co se po zkolabování zmůžou.   

47°C, to je přece vydařené počasí! Anebo taky ne! Mokrý kapesník na hlavě po vzoru pantáty z vejminku mi tělesnou teplotu příliš nesnížil. Asi jsem na to měla jít chytřeji, třeba jako skupinka japonských turistek, které si na hlavu nasadily pytlíky z mekáče a pak si poslepu vzájemně prsty dloubaly dírky. Celkem dobře se při tom bavily. Zrovna jako my.

Květen prostě není ideální počasí pro návštěvu této lokality. Průvodce doporučuje návštěvu v rozmezí února až poloviny dubna. Souhlasím, každý stupeň dolů je požehnáním. Možná se zde dá v únoru i přenocovat (je zde několik turistických osad), pro náročné klienty byly vybudovány i tenisové kurty a jiné rozmařilosti. Osobně si myslím, že by bylo praktičtější investovat prostředky do velké kryokomory. Byla bych první zájemce. Za jakoukoli cenu!

Jako jinde v Americe, i zde hodně fouká, ale vítr byl tentokrát spásou. Nicméně ani ten nestačil aktivovat naše záložní systémy a my se rozhodli část „méně atraktivních lokalit“ kvůli velkému vedru vzdát.

Možná příště, až bude chladněji… (tuto větu často neříkám!) I mé hodnocení Death Valley je trochu nekonzistentní, protože pravda je taková, že tu vlastně nic není, až na tu podivně krásnou krajinu. Takže pro někoho to může být naprostý propadák, i když s dovětkem: Byl jsem tu, na nejnižším místě Severní Ameriky. A i já tak nějak nevím, jestli to vaření krve v těle za tu hlášku „byla jsem tady“ stálo. Jedno je jisté, ještě bych se sem ráda vrátila, nejlépe v únoru, a prohlédla si Scottys Castle, který byl bohužel uzavřený, a možná otestovala místní tenisové kurty, třeba po vzoru japonských turistek, s papírovým pytlíkem na hlavě. Protože jediné, co skutečně stojí za lítost, je co člověk propásl.

Takže zase někdy, teď už se ale těším do LV. Mimochodem, ve Phoenixu jsem našla pět centů, tak doufám, že je v kasinu rozmnožím. Dost možná mi je někdo počural pro štěstí.

Autor: Jitka Ludvíková | čtvrtek 2.6.2016 11:29 | karma článku: 12,17 | přečteno: 309x
  • Další články autora

Jitka Ludvíková

From USA with love XVIII Tuba City

Když se podíváte na Američany, dojde vám, že USA je hodně o jídle. Pro řadu Američanů je jídlo národní sport. Prostě jí, a jsou v tom nejlepší. Samozřejmě to neplatí doslova, nicméně porce odpovídají tomu, jak snadno přiberete.

2.6.2019 v 6:13 | Karma: 13,37 | Přečteno: 470x | Diskuse| Cestování

Jitka Ludvíková

From USA with love XVII Zpět do USA!

Čas od času cestuji. Ne tak často, jak bych si přála, ale na druhou stranu ne tak málo, abych si párkrát do roka nemusela odříct nový pár bot, abych na vysněnou cestu našetřila. Ale podařilo se a já jedu zpět na západ, do USA.

31.5.2019 v 6:33 | Karma: 13,70 | Přečteno: 479x | Diskuse| Cestování

Jitka Ludvíková

From NY with love V Washington

Moje kamarádka mi říkala, ať na Floridu rozhodně nejezdím, že tam chcípl pes. Podle hlavních zpráv to tak nevypadá, ale dám na ni a opouštím New York, směr Washington.

13.9.2017 v 5:42 | Karma: 10,32 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Jitka Ludvíková

From NY with love IV Americký sen

Úsloví: Všechno má svou cenu, platí v NY dvojnásob. Kdo může, snaží se na NY přiživit. Kreativní jedinci, kterých je město plné mi připomínají mou dceru; v pěti zavřela do krabice včelu a se slovy: Makej! čekala na med.

12.9.2017 v 3:36 | Karma: 11,02 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní

Jitka Ludvíková

From NY with love III Globalizace, aneb na prezidenta mi nesahej!

Dnes slavíme s partnerem výročí a ráda bych napsala, že jsme celý den z postele ani nevylezli, ale opak byl pravdou. Budíček byl nastavený na brzkou ranní hodinu, protože program byl opět hodně nabitý.

10.9.2017 v 14:26 | Karma: 11,70 | Přečteno: 375x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 612x
Autorka humoristických knih, detektivních románů a knih pro děti. Vedlejší profesí optimistka, která hledá v lidech to lepší. Ráda cestuje, poznává nová místa a lidi. Věří, že smích prodlužuje život a dokáže zázraky. Píše, protože ji to baví a taky proto, že bez psaní žít neumí.

 

 

Seznam rubrik